Przepisy Nigelli Lawson

OWOCOWY MISZMASZ POD KRUSZONKĄ

Przepisy -> Pyszności ->Owocowy miszmasz pod kruszonką Drukuj

Uwielbiam takie połączenia - ciepłe owoce z kruszoną i zimne lody. Jeśli chcemy sobie poprawić humor, to ten deser jest idealny!

Składniki

  • KRUSZONKA:
  • 100g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
  • 3 łyżki cukru demerara
  • 1 DUŻA PORCJA (ok. 300 ml):
  • 100g mrożonych owoców (np. malin, jeżyn, jagód, porzeczek, truskawek, wiśni)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (albo zwykłego cukru z odrobiną ekstraktu waniliowego)
  • 75g mrożonej kruszonki
  • 1 MAŁA PORCJA (ok. 125 ml):
  • 50g mrożonych owoców (np. malin, jeżyn, jagód, porzeczek, truskawek, wiśni)
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (albo zwykłego cukru z odrobiną ekstraktu waniliowego)
  • 30g mrożonej kruszonki

Sposób przyrządzenia

Wsyp do miski mąkę oraz proszek do pieczenia i zagnieć palcami z kawałkami masła, aż mieszanina będzie miała konsystencję gruboziarnistego piasku. Ilość ciasta jest tak niewielka, że nie warto sięgać po ciężką maszynerię. Dodaj cukier, zagnieć i włóż kruszonkę w foliowej torbie do zamrażalnika.

Rozgrzej piekarnik do 220 C.

Włóż mrożone owoce do większego albo mniejszego naczynia do zapiekania, oprósz skrobią kukurydzianą i posyp cukrem, a następnie przemieszaj.

Pokrusz na owoce zamrożoną kruszonkę i zapiekaj − w większych naczyniach przez 20 minut, w mniejszych przez 15 minut.

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek