Przepisy Nigelli Lawson

DANIE OBIADOWE BABCI LAWSON

Przepisy -> Mięsa -> Danie obiadowe babci Lawson Drukuj

Nigella Lawson pisze: "Gotowanie powinno być bliższe improwizacji niż niewolniczemu przestrzeganiu ustalonych reguł. I obowiązuje w nim ta sama zasada, co we wszystkich innych dziedzinach życia − lepiej nie robić nic, niż robić cos źle. Jeżeli przeraża Was robienie ciasta, wypróbujcie ten przepis, bo jest prosty i nie wymaga wprawy. "

Składniki

  • NA CIASTO:
  • 250g mąki pszennej
  • 50g margaryny
  • 75g zimnego masła
  • ok. 4 łyżki (60ml) zimnej, osolonej wody
  • 1 jajko ubite z solą, do posmarowania
  • NA FARSZ:
  • 325g (2−3sztuki) pomidorów albo ta sama ilość odsączonych i posiekanych pomidorów z puszki
  • 200g (2 sztuki) cebuli
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 90g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki oliwy (nie z pierwszego tłoczenia)
  • 250g mielonej wołowiny
  • duża szczypta mielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • do smaku

Sposób przyrządzenia

Wsyp mąkę do naczynia, które zmieści się w lodówce (nie musi mieć pokrywki), dodaj posiekane (w mniej więcej centymetrową kostkę) masło i margarynę. Zamrażajcie przez 10 minut. Zmrożoną mąkę z masłem i margaryną, miksuj, aż otrzymasz grudki przypominające okruchy chleba. Teraz nie przerywając miksowania, powoli dodaj schłodzoną wodę − do chwili, gdy ciasto prawie zacznie się łączyć. Wyłącz mikser i rękami zagnieć w lepką kulę. Jeżeli będzie trzeba, dodaj odrobinę wody. Podziel na dwie równe części i każdą rozgnieć na grube placki. Nakryj folią i wstaw do lodówki na około 20 minut. Wszystko to możesz zrobić z jedno− lub dwutygodniowym wyprzedzeniem.

Rozgrzej piekarnik do 200 C.

Pomidory włóżcie do miski i zalejcie wrzątkiem z czajnika. Odstaw na 5 minut. Wyjmij, włóż pod zimną wodę, a następnie obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i grubo pokrój (albo użyj pomidorów z puszki, pokrojonych i odsączonych). Obierz i posiekaj cebulę, jajka na twardo i oliwki.

Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, aż zmięknie i zacznie zmieniać kolor. Zmniejsz ogień, gdyby zaczęła się przypalać. Ponownie zwiększ ogień, wrzuć pomidory i smaż przez minutę, zanim dodasz wołowinę. Dobrze mieszaj, rozgniatając łyżką grudki mięsa.

Gdy wołowina zbrązowieje, dodaj posiekane jajka i oliwki, ziele angielskie, sól i pieprz. Smaż na wolnym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przygotuj blachę. Posyp mąką blat oraz wałek. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jedną jego część na cienki, ale nie przesadnie, kwadrat, który będzie pasował do blachy. Przenieś go na nią. Rozwałkuj drugą część ciasta i pozostaw na blacie. Na pierwszy placek nałóż wołowinę i pomidory, pozostawiając mniej więcej 3 cm wolny pasek wokół brzegów. Zwilż ten rant palcami umoczonymi w zimnej wodzie. Umieść na wierzchu drugi kawałek ciasta, a następnie dociśnij krawędzie, tak by się skleiły. Zawiń brzegi raz lub dwa razy i zgnieć widelcem. Nakłuj wierzch ciasta, a następnie posmaruj jajkiem − lekko ubitym ze szczyptą soli.

Wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ciasto będzie złote i upieczone. Pokrój na duże kawałki i jedz na ciepło z warzywami lub sałatką albo na zimno − zawinięte w serwetkę.

Składniki na 6 porcji.

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek