Przepisy Nigelli Lawson

SOCZYSTY PIECZONY INDYK W AROMATYCZNYCH PRZYPRAWACH

Przepisy -> Boże Narodzenie ->Soczysty pieczony indyk w aromatycznych przyprawach Drukuj

Nigella Lawson pisze: "Pomyśl: czy to dużo roboty - napełnić garnek, plastikowy pojemnik albo wiaderko wodą z przyprawami i zanurzyć w niej indyka? "

Składniki

  • 10−16 PORCJI NA PRZYJĘCIU BOŻONARODZENIOWYM, W INNYM PRZYPADKU 8−10 PORCJI
  • ok. 6 litrów wody
  • 1 duża lub 2 małe pomarańcze, podzielone na ćwiartki
  • 125g soli kuchennej
  • 3 łyżki czarnego pieprzu
  • 1 bouquet garni (to zestaw ziół do aromatyzowania bulionów i duszonych potraw, zwykle związanych w pęczek. Składa się − w dowolnej kombinacji − np. z natki pietruszki, liści laurowych, tymianku, szałwii, rozmarynu, naci selera )
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 4 goździki
  • 2 łyżki jagód ziela angielskiego
  • 4 owoce anyżu gwiazdkowego
  • 2 łyżki ziaren białej gorczycy
  • 200g miałkiego cukru
  • 2 cebule, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 6cm kawałek kłącza imbiru, nieobrany pokrojony na 6 plasterków
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • średniej wielkości pęczek natki pietruszki (opcjonalnie, jeśli masz natkę pod ręką)
  • 5 1/2 kg indyk
  • DO PODLEWANIA:
  • 75g gęsiego smalcu lub masła
  • 3 łyżki syropu klonowego

Sposób przyrządzenia

Wlej wodę do największego garnka, jaki masz, wiadra albo plastikowego pojemnika. Wyciśnij sok z ćwiartek pomarańczy wprost do wody, odrzuć skórki, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, rozpuszczając sól, cukier, syrop i miód w trakcie mieszania.

Usuń sznurek lub siatkę z indyka, wytrząśnij, usuń podroby, jeśli do tej pory nie zostały usunięte, i włóż je do lodówki (lub od razu wstaw na wywar do sosu), natomiast indyka zanurz w marynacie, dodając tyle wody, żeby był całkowicie zanurzony. Postaw w zimnym miejscu, nawet na dworze, na noc lub 1−2 dni przed upieczeniem, pamiętając, by dobrą godzinę wcześniej wyjąć ptaka z zalewy (i wytrzeć mięso do sucha papierowym ręcznikiem). Rozgrzej piekarnik do 200 C.

Roztop gęsi smalec (lub masło) z syropem klonowym na małym ogniu. Nasmaruj indyka taką glazurą przed wstawieniem do pieca i polewaj nią od czasu do czasu w trakcie pieczenia. Piecz 2 1/2 godziny.

Gdy stwierdzisz, że powinien być gotów, nakłuj go czubkiem ostrego noża tam, gdzie korpus łączy się z nogą. Jeśli wypłyną przezroczyste soki, możesz uznać, że czas pieczenia jest właściwy, jeśli zaś ciecz jest różowa, piecz dalej, aż będzie przezroczysta, ewentualnie użyj termometru do mięsa. Wyjmij indyka z piekarnika, owiń folią i odstaw na 20−40 minut albo dłużej, jeśli chcesz.

INDYK FASZEROWANY MIELONYM MIĘSEM

Mam jeszcze jeden sposób na to, żeby indyk po upieczeniu nie okazał się włóknisty i suchy. Procedura jest tyleż prosta, co satysfakcjonująca. Bierzesz indyka i delikatnie, palcami, oddzielasz skórę od mięsa na piersi, ostrożnie, żeby jej nie przedrzeć. Do utworzonej przestrzeni wciśnij doprawione mielone mięso, albo zawartość kilku ulubionych surowych kiełbasek (900g wystarczy na indyka ważącego mniej więcej 5 1/2 kg), starannie ugniatając je w środku, żeby pokryło całą pierś. Później, zaczynając od samej góry, pouciskaj skórę rękami, żeby się pięknie wygładziła. Zabezpiecz luźne krawędzie skóry metalowym szpikulcem, żeby mięso nie wypadło ze środka podczas pieczenia. Skórka robi się chrupiąca, a mielone mięso zabezpiecza indyczą pierś przed wysychaniem. Żeby indyk za szybko nie zbrązowiał, na pierwszą połowę czasu pieczenia luźno przykryj go namiotem z natłuszczonej folii aluminiowej.

JAK DŁUGO PIEC INDYKA

Podane tu czasy pieczenia mogą się wydawać szokująco krótkie, ale prawda jest taka, że od lat pieczemy indyki przesadnie długo, narzekając potem, jak mdłe w smaku i trocinowe w strukturze jest indycze mięso. Jeśli indyk ma temperaturę pokojową, nie jest skrępowany ani faszerowany, a termostat w piekarniku działa prawidłowo, to podane czasy są właściwe.
Powyżej zamieściłam wskazówkę, w jaki sposób sprawdzić, czy indyk jest na wskroś przepieczony, ale jeśli tylko namoczysz indyka w zalewie, możesz to zignorować i zostawić biedaka na dłużej w piekarniku. Mięso nie będzie suche, nawet jeśli wykażesz się brakiem zaufania. Błagam jednak, w imię soczystości, żebyście dali się przekonać.
Mięso indyka jest upieczone, kiedy wbity w nie specjalny termometr do pieczeni wskazuje 70 C, choć niektórzy podają 75 C. Indyki z hodowli ekologicznych pieką się szybciej niż chude ptaki z chowu masowego, ponieważ mięso tych pierwszych jest delikatnie poprzerastane tłuszczem, więc szybciej przewodzi ciepło. Podane czasy dotyczą indyków z hodowli naturalnej, które zostały wstawione do piekarnika, mając temperaturę pokojową, a nie prosto z lodówki. Jeśli faszerujesz indyka, dodaj masę nadzienia do masy ptaka, żeby obliczyć masę całkowitą i czas pieczenia. Jeśli zdecydujesz się wypełnić nadzieniem całą jamę brzuszną, dodaj jeszcze 1/2 godziny.

CZAS PIECZENIA INDYKA:
Ciężar indyka (kg) − 2,25 ; Czas pieczenia (godz.) − 1,5
Ciężar indyka (kg) − 3,5 ; Czas pieczenia (godz.) − 1,75
Ciężar indyka (kg) − 4,5 ; Czas pieczenia (godz.) − 2,0
Ciężar indyka (kg) − 5,5 ; Czas pieczenia (godz.) − 2,5
Ciężar indyka (kg) − 6,75 ; Czas pieczenia (godz.) − 2,75
Ciężar indyka (kg) − 7,5 ; Czas pieczenia (godz.) − 3,0
Ciężar indyka (kg) − 9 ; Czas pieczenia (godz.) − 3,5
Ciężar indyka (kg) − 11,5 ; Czas pieczenia (godz.) − 4,5

PRZY WCZEŚNIEJSZYM PRZYGOTOWANIU:
Pozostaw indyka zanurzonego w zalewie, porządnie przykrytego, w bardzo zimnym miejscu, maksymalnie na 2 dni.

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek