Przepisy Nigelli Lawson

KORZENNE CIASTO CZEKOLADOWE

Przepisy -> Boże Narodzenie -> Korzenne ciasto czekoladowe Drukuj

Nigella Lawson pisze: "Niewiele jest lepszych sposobów na zakończenie przyjęcia, niż podanie ciasta czekoladowego − zwłaszcza ciężkiego, bez mąki, które, stygnąc po wyjęciu z piekarnika, lekko się zapada na wierzchu. Nie aż tak strasznie, żeby zaraz nazywać go kraterem , ale do powstałego wgłębienia można nałożyć lepką polewę orzechową. "

Składniki

  • 10−12 kawałków
  • CIASTO
  • 150g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 150g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 250g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100g mielonych migdałów
  • szczypta mielonych goździków
  • starta skórka klementynki
  • 4 łyżeczki rozpuszczonego espresso
  • PRZYBRANIE
  • sok z klementynki
  • 15g masła
  • 1 łyżka miałkiego cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50g migdałów w płatkach

Sposób przyrządzenia

Wyjmij z lodówki wszystkie potrzebne składniki, żeby doprowadzić je do temp. pokojowej. Ale najważniejsze, żeby jajka nie były zimne. Jeśli są, włóż je do miski i zalej ciepłą wodą.

Nagrzej piekarnik do 180 C. Posmaruj masłem ścianki i wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm.

Rozpuść czekoladę z masłem w żaroodpornej misce, w mikrofalówce, albo w misce opartej na garnku z gotującą się wodą, a następnie odstaw, żeby trochę przestygła.

Ucieraj jajka z cukrem i wanilią aż będą gęste, jasne i puszyste. Masa powinna zwiększyć swą objętość dwu−, a nawet trzykrotnie.

Delikatnie wmieszaj do masy zmielone migdały, cynamon, goździki, startą skórkę klementynki i espresso, uważając, żeby masa jajeczna nie straciła za wiele objętości. Na koniec całość starannie przełóż, równie delikatnie mieszając, do czekoladowo−maślanej masy.

Napełnij ciastem przygotowaną uprzednio tortownicę i piecz 35−40 minut. Po tym czasie wierzch ciasta powinien być ścięty, a wnętrze ciągle nieco wilgotne.

Wyjmij formę z piekarnika, postaw na metalowej kratce, przykrywając czystą ściereczką, żeby ciasto ciałkiem wystygło.

Żeby zrobić polewę, wlej sok z klementynki na małą patelnię, najlepiej z powłoką teflonową, dodaj masło, cukier oraz cynamon i stop na jednolitą masę. Daj jej z minutę poskwierczeć, żeby się lekko skarmelizowała, zanim dodasz migdały. Od czasu do czasu zakołysz patelnią, żeby utrzymać płyn w ruchu; płyn odparuje, a migdały będą lśniące i pokryte cienką warstwą pachnącego pomarańczą toffi.

Rozłóż migdały na talerzu.

Otwórz tortownicę i przełóż ciasto na paterę albo talerz.

Posyp ciasto migdałami raczej pośrodku, rozrzucając kilka tu i ówdzie bliżej krawędzi.

PRZY WCZEŚNIEJSZYM PRZYGOTOWANIU: Upiecz ciasto do 3 dni wcześniej i przechowuj w hermetycznym pojemniku. Przygotuj migdały do przybrania i rozłóż na pergaminie w małym, szczelnym pojemniku lub zawiń w luźną "torebkę" z folii.

PRZY MROŻENIU: Upiecz ciasto i wstaw do zamrażarki, przechowuj miesiąc czasu. Rozmrażaj przez noc w zimnym pomieszczeniu.

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek